Lystileikkejä ja vanhoja pitsejä Sepänmäellä

Sepän soitto on kansanmusiikkitapahtuma, jota on järjestetty Mäntsälässä 1970-luvulta lähtien. Vuoden 2011 ohjelmaan kuuluivat muun muassa Lystileikit: sunnuntaina 12.6. Sepänmäen käsityöläismuseolle oli kokoontunut nuoria kansanmusiikin soittajia ja tanssijoita.

Lystileikit Sepänmäellä 2011

Samalla kävijät saattoivat tutustua Sepänmäen käsityöläismuseon taloihin. Allekirjoittanut muistaa käyneensä museossa ahkerasti nuorempana, jolloin kyseinen museo edusti todelliseksi tullutta Koiramäen taloa; nyttemmin oli tosin komea vanhanaikainen kuorma-auto hävinnyt verstaasta, mutta kaikenlaista muuta ihmeteltävää löytyi.

Räätälin talossa ollut vanhanaikainen puhelinkeskus näytti entistäkin vaikuttavammalta, kun viime näkemisen jälkeen lankapuhelimet olivat ylimalkaan melkein jääneet historiaan. Alla kuvattu kierrätyshylly taas sopisi nykyajankin design-tuotteeksi:

Lankarullahylly

Lankarullahylly Sepänmäen museossa

Käsityöläisnäytöksenä vierailijat saattoivat seurata pitsinnypläystä – Mäntsälän puvussahan on hyvin komea nyplätty päähine. Aloittelijalle voisi löytyä virikettä tämäntapaisesta hiukan simppelimmästä nyplättävästä:

Pitsinnypläystä Sepänmäellä 2011

Nypläysesittely oli mökissä, jonka seinät oli vuorattu sanomalehdillä. Yhdessä niistä oli muistaakseni 1905 vuoden paikkeilta oleva uutinen, jossa raportoitiin ”oudosta valoilmiöstä”, – kuulosti aikoinaan sitä lukiessani ufo-havainnolta; nyt ei ollut valitettavasti tilaisuutta ryhtyä ko. tekstiä etsiskelemään.

Sepän soitto järjestetään Mäntsälässä jälleen ensi vuonna. Sepänmäen käsityöläismuseo on kesällä 2011 auki 15.6. – 7.8. ke-su klo 11:00-17:00.