Vuokkometsissä

Ainakin jokunen vuosikymmen sitten äitienpäivän aamuina nuorten polkupyöräilijöiden matka vei Ahdenkalliontien suunnalle, valkovuokkojen ja sinivuokkojen etsintään. Auringon viisto valo siivilöityi puiden vaalean vihreän läpi kukkiin, joissa valkoinen väri hallitsi. Ehkä sieltä main oli poimittu myös ne sinivuokot, jotka tilanomistaja ja filantrooppi Minette Donner (synt. Munck, 1848-1922) on ikuistanut akvarellityöhönsä.

Minette Donnerin elämää ja toimintaa on kuvattu esimerkiksi suomalaisen opettajan ja yhteiskuntavaikuttajan Maikki Fribergin muistelmissa. Hän oli syntyjään Munck. Hänen isänsä oli Helsingin yliopiston (silloin Keisarillisen Aleksanterin yliopiston) sijaiskansleri, ja perheellä oli hallussaan Hausjärven Erkylän kartano, jonka maista myöhemmin erotettiin Ahdenkallion kartanon alueet. Maaomistukset ulottuivat Hyvinkään tulevaan keskustaan asti, ja niistä Minette lahjoitti myöhemmin Hyvinkäälle sekä Hämeenkadun koulun, urheilukentän että uuden kirkon maa-alueet. Minette toimi myös hyväntekeväisyydessä ja organisoi routavuosien suuren adressin keräämistä, ja häneltä riitti aikaa niin martoille kuin Naisasialiitto Unionille.

Akvarellitöissään Minette kuvasi yksityisempiä näkymiä, kukka-asetelmia, ulkomaanmatkojen maisemia tai kotikartanoiden näkymiä. Akvarellit ovat vapaan impressionistisia ja ilmavia. Minetten akvarellit eivät Pauline Bonsdorffin mukaan olleet ”ensisijaisesti muita varten, ne ovat tapa olla itsensä kanssa, mahdollisesti luonnon ja sen kautta jonkun suuremman kanssa, tai poismenneiden kanssa”. Lepää niissä silti ulkopuolisenkin katsojan silmä. Akvarelleista on vuonna 1992 laadittu pieni näyttelyjulkaisu Minette Donner. Piirteitä (kirjoittajat Pauline von Bonsdorff & Lea Bergström).

Mainokset